Apasati pe imagini pentru vizualizare
Biblioteca Batthyaneum se afla in Alba Iulia si poarta numele intemeietorului ei, Ignatius Batthyani (1741 - 1798), episcopul Transilvaniei. Locul este renumit prin valoarea colectiilor pe care le adaposteste.
Inceputurile fondarii bibliotecii sunt legate de cele 8000 volume cumparate in anul 1786, la Viena, de Ignatius Batthyani de la cardinalul Cristofor Migazzi.
Cladirea a fost initial biserica manastirii trinitariene, a carei piatra de temelie s-a pus in vara anului 1719, iar din anul 1792 functioneaza biblioteca.
Dupa ce imparatul Iosif al-II-lea a desfiintat manastirea, in anul 1785, cladirea a devenit sediul unui spital militar. Acum, nava bisericii este impartita pe trei nivele, in spatiul interior amenajandu-se incaperi mai mici care comunicau intre ele, iar o parte a ferestrelor si intrarea principala de pe fatada de vest au fost obturate. O alta modificare i se datoreaza lui Ignatius Batthyani, care pentru a transforma in biblioteca, amenajeaza fostul naos intr-o sala mare in care aseaza rafturi pentru carti.
In anul 1792, aici a functionat observatorul astronomic de pe teritoriul Romaniei si tot aici se gaseste o parte din cel mai faimos manuscris medieval occidental, Evangheliarul de la Lorsch, cunoscut mai ales sub numele de Codex Aureus.
Din manuscrisul realizat la comanda speciala a regelui Carol cel Mare in anul 810, se pastreaza la Alba Iulia evangheliile lui Marcu si Matei (restul se afla la Biblioteca Vaticanului iar copertile decorate cu reliefuri in fildes si montate in aur, se gasesc, una la Vatican, cealalta la Victoria and Albert Museum din Londra), ambele avand textul scris cu unciale de aur pe pergament.
Sursa
Biblioteca Batthyaneum, Alba Iulia este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Transilvania, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Biblioteca Batthyaneum, Alba Iulia
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Alba Iulia
Coordonate GPS: 46.071802,23.570466
Cetatea bastionara de tip Vauban de la Alba Iulia a fost construita intre anii 1715-1738 in contextul instaurarii stapanirii habsburgice in Transilvania. Autoritatile habsburgice au vazut in noua fort
Biserica de lemn din Drambar, judetul Alba, a fost construita in secolul al XVIII-lea, suferind modificari semnificative din 1878.
Lacasul de cult are hramul \"Ioachim si Ana\".
Biserica nu se afla
Monumentul Custozza din Alba Iulia este asezat pe strada Mihai Viteazu din Alba Iulia, in parcul Universitatii 1 Decembrie 1918.
Dezvelit in anul 1906, monumentul a fost ridicat de catre corpul ofi
Tel: 0358.103.645, 0722.683.340, 0722.181.626
E-mail: alba@antrec.ro
Biserica de lemn din Acmariu, construita in anul 1768, a fost declarata monument istoric.
Ea a fost mutata din localitatea Acmariu din comuna Blandiana, judetul Alba in cadrul complexului monahal Sf
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.