Apasati pe imagini pentru vizualizare
Localizare si cale de acces: Pestera Mare de la Soroniste se afla intre localitatile Baile Herculane si Pecenisca (jud. Caras-Severin). Este sapata in peretele vestic al Masivului Domogled, in calcare recifale albe-galbui de virsta jurasic superior - cretacic inferior, la o altitudine de 630 m. Urcusul la pestera este dificil si gasirea ei fara calauza practic imposibila.
Date istorice: Intrarea in pestera este cunoscuta de localnici sub numele de Gaura din Soroniste, Gaura Dracului sau Pestera din Domogled. Unii dintre ei, in speranta de a gasi comori, au intrat chiar in pestera sapind gropile care se mai vad si astazi in Galeria Superioara, alaturi de cele arheologice. Scripetele instalat pe buza putului 2, o inscriptie datata 1880 de pe peretele Salii cu Prabusiri si alta din 1881 existenta in fundul putului 3 atesta faptul ca verticalele pesterii au fost explorate inca din secolul trecut.
In 1929, R. Jeannel si E. Racovita dau in "Biospeologia' o descriere si o schita sumara a acestei pesteri, iar in 1955 C. S. Nicolaescu-Plopsor si C.N.Mateescu publica observatii arheologice si paleontologice.
Pestera mijlocie (192 m, explorare neterminata; 106 m denivelare maxima), descendenta (ultima parte verticala), fosila, dezvoltata pe un sistem de diaclaze si fete de strat. Galeria Superioara era drenata initial de un curs de apa subteran care iesea din gura pesterii, alimentat probabil de Ogasul Jelarau si de apa meteorica; odata cu adincirea ogasului si drenarea apei prin puturi la nivel inferior, Galeria Superioara s-a fosilizat.
Sapaturile au dat la iveala oseminte de Ursus spelaeus.
Pestera este destul de rece (7,2-8,5°C in profunzime, de la zona cu prabusiri si pina la cota -91 m), iarna formindu-se gheata in primii 10-15 m de la intrare, si totodata foarte umeda.
Conditii de vizitare: Pestera se afla in perimetrul ocrotit al Rezervatiei Muntele Domogled, este neamenajata, nedegradata si vizitata de turistii care vin la Baile Herculane. Daca pentru Galeria Superioara este nevoie de lampa, casca, bocanci si salopeta, pentru coborirea in puturile pesterii mai sint necesare scari, corzi de asigurare, pitoane si carabiniere. Timp de vizitare a intregii pesteri 3-5 ore.
Sursa foto: acin.weblog.ro
Pestera Mare de la Soroniste este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Valea Cernei, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Pestera Mare de la Soroniste
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Baile Herculane
Coordonate GPS: 44.865177,22.408247
Ravena Crouri reprezinta un monument al naturii situat in Dealurile Banatului, judetul Caras-Severin, pe teritoriul administrativ al comunei Iablanita. A fost declarata arie protejata de interes nati
In sectorul mijlociu al raului Cerna (circa 22 km de Baile Herculane) sunt localizate doua pesteri a caror includere in randul obiectivelor turistice, pe langa faptul ca ar satisface curiozitatea, ar
Statiunea Baile Herculane este situata pe vale a Cernei, fiind integrata in Parcul National Valea Cernei – Domogled. A fost atestata documentar in anii 153 e.n.
In perioada romana, statiunea a con
Manastirea Baile Herculane a fost infiintata la initiativa IPS Laurentiu Streza in cadrul edificiului Vila Dobosanu din statiunea Baile Herculane, donata in anul 1925 Episcopiei Caransebesului si luat
Nu departe de Baile Herculane se afla o minunatie a naturii, invaluita in mistere si legende, numita Grota cu Aburi. Aceasta are o lungime de 14 m, numele sau provenind de la aburii fierbinti de 52-56
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.