Biserica din Malancrav, judetul Sibiu, a fost construita in secolul XIV in stil gotic international iar numele este legat de o familie de nobili din Transilvania, regele Ungariei atribuindu-le numele Malancrav.
Initial, biserica a fost construita in stil romanic cu trei nave si un turn clopotnita, insa a fost reconstruita in jurul anului 1400. Un detaliu aparte este cheia de bolta de deasupra altarului care poarta blazonul familiei Apafi inconjurat de inscriptia "Gentile scutum appae" - Scutul familiei Apa(fi).
In secolul al XVII-lea a fost construita o cripta pentru monumentalul mormant al printului Mihai Apafi II, opera a sculptorului transilvanean Elias Nicolai. In prezent monumentul se afla la Muzeul de Arta din Budapesta.
Un aspect important al bisericii il constituie pictura murala, cel mai bine pastrat ansamblu de "pictura linear-narativa" gotica din secolul al XIV-lea. Cea mai mare parte a frescelor se afla pe latura nordica a navei principale, realizate in anul 1350. Pictura din cor a fost realizata mai tarziu, dupa momentul in care acesta a fost reconstruit. Cele 53 de scene dispuse in cinci registre sunt o adevarata sinteza a mantuirii, bazata pe Vechiul si pe Noul Testament.
Biserica a fost fortificata cu ziduri si turnuri de aparare, insa astazi doar o simpla centura din zidul de fortificatie mai poate fi admirata.
Sursa
Biserica din Malancrav este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Sibiu si imprejurimi, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Biserica din Malancrav
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Biertan