Biserica Coltea

Biserica Coltea vezi pe harta Biserica Colteavezi pe harta

Informatii despre Biserica Coltea

Localizare: Muntenia > Bucuresti Subcategorie: Biserica

Biserica Coltea
Biserica Coltea Biserica Coltea
Apasati pe imagini pentru vizualizare
"Biserica Coltea este unul dintre exemplele cele mai frumoase de arhitectura munteneasca de la sfarsitul secolului al XVII-lea." (Grigore Ionescu, "Capitala pentru Romania", Ed. Albatros, 2007)

Pe B-dul I. C. Bratianu nr. 1 din Bucuresti se afla o bisericuta construita in stil brancovenesc, ce dateaza din anul 1701, denumita Biserica Coltea. Aceasta facea parte dintr-un ansamblu arhitectural al Manastirii Trisfetitele.

Ansamblul Manastirii Trisfetitele a fost compus dintr-o biserica aflata in centru, un spital, si trei paraclise, alaturi de alte anexe si turnul Coltei de la intrare (demolat la 1888). Biserica si spitalul de azi sunt strajuite de statuia marelui lor ctitor, spatarul Mihai Cantacuzino (1640-1716).

Prin anul 1641 slugerul Udrea ridica o biserica din lemn avand si cateva chilii, care primeste hramul cuvioasei Parascheva. Dupa moartea ctitorului lacasul ramane fratelui sau, marele clucer Coltea Doicescu. Pe la sfarsitul sec. al XVII-lea, terenul este vandut spatarului Mihail Cantacuzino, care construieste o biserica din piatra, actuala Biserica Coltea, dupa numele clucerului Coltea Doicescu. Aceasta va avea hramul "Trei Ierarhi".

In aceeasi perioada au fost ridicate si casele din jur, in care a functionat o scoala, apoi Spitalul Coltea, ce cuprinde o spiterie, o casa pentru chirurg si o scoala de stiinte.

Cele trei paraclise, denumite "Sf. Parascheva", "Sf. Doctori fara de arginţi Cosma şi Damian" si cel de-al treilea cu hramul "Tuturor Sfinţilor" au fost construite in aceeasi perioada cu Turnul Coltei. Acesta a slujit drept clopotnita cu ceasornic, dar si ca foisor de foc, fiind cea mai inalta constructie din capitala la acea vreme.

Ansamblul arhitectonic Coltea a fost vatamat serios de incendiul din 27 februarie 1739, dar si de cutremurele ce au urmat in 1802, 1829 si 1838. Lacasul de cult a fost reparat in 1841.
In 1888, Turnul Coltei a fost demolat pentru largirea Bulevardului Coltea.

Secolul XX a insemnat pentru Biserica Coltea si pentru ansamblul arhitectonic din apropierea ei o perioada de transformari si de zbucium istoric. Bombardamentele din 1944 nu au ocolit-o, lucrarile de refacere si de consolidare avand loc dupa razboi, in 1949, apoi, intre 1950 si 1955 avand loc reconstruirea turnului – clopotnita de pe pronaos.

In anii ’80 s-a incercat o noua restaurare, sub acest pretext biserica fiind inchisa in 1986.

Insa, dupa 3 ani clopotele bisericii au batut din nou. In timpul evenimentelor din 1989 multi dintre revolutionarii fugariti de fortele de ordine si-au gasit adapost in lacasul de cult.


Biserica Coltea este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Muntenia, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Turistii care vor sa viziteze aceasta zona pot gasi cazare Bucuresti , la pensiunile si vilele din apropiere.

Coordonate GPS: 44.4348335,26.1033306




Vezi si alte obiective turistice din Bucuresti

Muzeul de Arta Vasile Grigore se afla pe o strada de legatura intre Stirbei Voda si Calea Grivitei, la etajul intai al unei case in care arta plastica si decorativa aleasa, lemnul lucrat, obiectele de
Teatrul de animatie Tandarica a fost fondat in anul 1945, iar prima sa sectie, cea de marionete, a fost condusa de actrita Lucia Calomeri, ajutata de scenografii Elena Patrascanu, Alexandru Bratasanu,
Inotul este cu siguranta cel mai indicat sport pentru toti cei care isi doresc sa imbine intr-un mod placut efortul sustinut si relaxarea. Personalul specializat iti sta la dispozitie atat pentru curs
Muzeul Geologic National adaposteste in cele 22 de sali special amenajate pentru vizitare, un impresionant patrimoniu cultural-stiintific reprezentat prin remarcabile colectii geologice (de minerale,
Biserica Alba din Bucuresti este situata pe intrarea Biserica Alba, sector 1, municipiul Bucuresti. A fost ridicata in secolul al XVIII - lea, fiind ctitorita de catre Neagu Darvas cu sotia si Nicola


Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.

© 2004 - 2024 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site