Statiunea Busteni este situata pe Valea Prahovei, la poalele muntelui Caraiman (la o altitudine de 882 m), la 73 km NV de Ploiesti si la 135 km NV de Bucuresti.
Statiunea este denumita si „Poarta Bucegilor” deoarece de aici se deschid numeroase cai de patrundere in acest masiv, simbol al turismului montan si al alpinismului romanesc.
La Busteni, mai mult decat in oricare alta parte, Bucegii isi desfasoara in toata splendoarea neintrecuta lor maretie: Piatra Arsa, Jepii Mari si Jepii Mici (cu monumentul inaltat in cinstea eroilor cazuti in Primul Razboi Mondial), Costila supranumit „Paradisul alpinistilor”.
Statiunea Busteni este legata de Platoul Bucegilor printr-o linie de telecabina (cea mai lunga din tara si a 3 a din Europa).
Climatul subalpin este tonic, cu aer pur, ozonat. In lunile de iarna statiunea ofera posibilitatea practicarii schiului (numeroase partii de ski cu diferite grade de dificultate).
Obiective turistice din zona:
Monumentul Eroilor de pe Muntele Caraiman - Este situat la 45 de minute de cabana Babele, la altitudinea de 2284 metri. Aceasta constructie grandioasa a fost inceputa in 1926, si terminata 2 ani mai tarziu. Initiatoarea acestei constructii a fost Regina Maria, si reprezinta un monument dedicat ostasilor romani cazuti pe toate fronturile de lupta. In prezent, crucea este iluminata datorita montarii a 1.000 de becuri de mare putere, curentul electric fiind fumizat de un generator aflat in interiorul soclului. La cruce se ajunge fie pe jos, pe traseele montane, fie cu telecabina pana la statia Babele si apoi pe jos.
Casa memoriala Cezar Petrescu - Casa este o sectie a muzeului judetean de istorie si arheologie, acest lacas de cultura infiintandu-se la 17 decembrie 1967. Situata in orasul Busteni, oras indragit de scriitor, acesta stabilindu-se aici in anul 1937, pentru tot restul vietii.
Expozitia de baza cuprinde acte de familie, scrisori, autografe, manuscrise si iconografie, editii vechi si recente ale operei, cu piese originale din viata si opera scriitorului.
Vizitatorii casei memoriale vor retine faptul ca Cezar Petrescu a scris si multa literatura pentru copii, iar multe din lucrarile scriitorului au fost traduse in 22 de limbi, precum deja celebra „Fram-ursul polar". Casa se gaseste la iesirea din orasul Busteni, intre blocuri. Exista un indicator pe soseaua principala ce merge spre Predeal. Programul de vizitare este zilnic intre orele 9.00 - 17.00. Lunea inchis.
Castelul Cantacuzino - situat in cartierul Zamora al orasului Busteni. Initiatorul constructiei si totodata proprietar a fost Gheorghe Grigore Cantacuzino, zis "Nababul", din cauza averii sale impresionante. Se spunea ca ar fi putut pava intreaga curte aferenta castelului cu monedele sale de aur.
Statuia caporalului Musat aflata in fata garii din Busteni, sculptata de Dimitrie Barlad in anul 1928. Monumentul este intitulat "Ultima grenada a caporalului Musat".
Manastirea Caraiman din Busteni - situata in poiana Palanca, accesibila de pe drumul care duce la hotelul Silva intr-un cadru peisagistic deosebit.
Casa Romano-Franceza din Busteni, construita ca simbol al bunei intelegeri intre orasele Busteni si Moissy-Cramayel, din Franta in anul 1996. Se afla la dispozitia numeroaselor persoane care au o inclinatie spre limba sau cultura franceza, printr-o biblioteca bogata, atat in carti si in reviste, sau casete video. Frecvent, sala de la intrare adaposteste felurite expozitii. Este situata vis-a-vis de primaria din Busteni.
Casa de Cultura din Busteni - In trecut aici a existat Scoala Germana, construita in 1889 la initiativa Familiei Regale. La ora actuala, reprezinta locul unor diverse manifestari culturale, adapostind biblioteca oraseneasca si un centru UNESCO.
Cai de acces:
feroviare –gara Busteni, pe linia Bucuresti-Brasov
rutiere: DN1 (E15) de la Bucuresti sau de la Brasov, DN 71 de la Targoviste pana la Sinaia, apoi DN1 pana in statiune.
Statiunea Busteni este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Valea Prahovei, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Statiunea Busteni
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Busteni
Coordonate GPS: 45.410984,25.540752
Cabana Babele este una dintre cele mai populare cabane din Muntii Bucegi, fiind situata la o altitudine de 2206 metri, sub Varful Babele (latitudine - 45,40617; longitudine - 25,47201). Reprezinta baz
Parcul Castelului Cantacuzino din Busteni se afla pe Lista monumentelor istorice din judetul Prahova, ce sunt inscrise in Patrimoniul cultural national al Romaniei. Edificiul dateaza din anul 1910 si
Valea Cerbului este situata in partea nord-vestica a statiunii Busteni. Reprezinta una dintre cele mai importante vai de pe versantul prahovean al Muntilor Bucegi, o vale incantatoare ce despicǎ un l
Cascada Urlatoarea, formata pe paraul cu acelasi nume, este situata in Valea Jepilor, pe versantul estic al Muntilor Bucegi, in apropierea orasului Busteni. Reprezinta una dintre cele mai impresionant
Partia de ski de la Babele este neamenajata, fiind insa folosita de catre schiorii de performanta.
Are urmatoarele caracteristici: grad de dificultate mediu, lungime 3000 m, altitudine 2100 m, dif
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.