Castelul Sturdza Miclauseni

Castelul Sturdza Miclauseni
Castelul Sturdza Miclauseni vezi pe harta Castelul Sturdza Miclausenivezi pe harta

Informatii despre Castelul Sturdza Miclauseni

Localizare: Moldova > Butea Subcategorie: Castel

Castelul Sturdza Miclauseni
Castelul Sturdza Miclauseni Castelul Sturdza Miclauseni
Apasati pe imagini pentru vizualizare
La 65 de km de Iasi, in comuna Butea, se afla Castelul Miclausani, denumit si Palatul Sturdza. Construit in stil neogotic intre anii 1880 - 1904, de catre Gheorghe Sturdza si sotia sa Maria, castelul a adaposteste in prezent Mitropolia Moldovei si Bucovinei.

Ansamblul arhitectural cuprinde Biserica "Sf. Voievozi" (1787), Castelul Sturdza si Parcul (sec. al XIX-lea)

In secolul al XV-lea, domnitorul Alexandru cel Bun ii daruia vornicului Miclaus, membru in Sfatul Domnesc, un domeniu generos, situat in apropierea luncii Siretului. Dupa moartea vornicului, mosia a ramas cunoscuta sub numele de Miclauseni. La inceputul sec. al XVII-lea, mostenitorii de drept ai mosiei, ramanand fara urmasi, au lasat domeniul rudelor din familia Sturdza.

Primul care a inaltat un conac boieresc la Miclauseni a fost Ioan Sturdza (1710-1792). Planul constructiei avea forma de cruce, avand demisol si parter. Cele 20 de camere ale conacului erau dispuse cate 10 pe fiecare nivel, avand podele si tavane construite din scanduri.

Urmand modelul tatalui sau, Dimitrie s-a preocupat de extinderea mosiei, ridicand intre 1821-1823 un lacas de cult care exista si astazi in apropierea castelului. Construita in stil baroc, biserica impresioneaza prin catapeteasma si obiectele de cult valoroase.

Biserica adaposteste mormantul lui Alecu Sturdza Miclausanu, fiul lui Dimitrie, ce a decedat in anul 1848. In timpul vietii acestuia s-a amenajat la Miclauseni un frumos parc in stil englezesc, cu specii de arbori ornamentali si numeroase alei cu flori.

In anul 1863, dupa moartea sotului ei, Alecu Sturdza, Catinca a lasat mosia de la Miclauseni fiului sau George, care s-a mutat aici dupa anul 1869, cand s-a casatorit cu Maria, fiica scriitorului Ion Ghica. Castelul pe care il vedem in prezent a fost ridicat pe locul vechiului conac, intre 1880-1909.
Castelul Sturdza a fost ridicat pentru Maria, mai tanara cu 11 ani decat el.

Construit in stil neogotic tarziu, castelul avea parter, etaj, mansarda, cu multe decoratiuni bogate.

Talentata pictorita, Maria a ilustrat multe poezii ale lui Vasile Alecsandri, vecin si prieten apropiat al familiei Sturdza.
Ornamentele exterioare se mai pastreaza si astazi si abunda in embleme inspirate din blazonul familiei Sturdza.

In timpul Primului Razboi Mondial, castelul a fost pus la dispozitia unui spital militar, Maria si fiica ei Ecaterina ajutand ranitii ca infirmiere.
Tot in aceasta perioada, castelul a fost vizitat de George Enescu, care a concertat printre paturile ranitilor.

Ramasa vaduva si neavand mostenitori, Ecaterina Cantacuzino s-a calugarit spre sfarsitul vietii sub numele de maica Macrina, donand castelul, impreuna cu parcul si toate dependintele, Episcopiei Romanului, cu scopul de a fi amenajata o manastire de maici. In anul 1953, comunistii au desfiintat asezarea monastica, iar maicile au fost mutate la Schitul Cozancea din judetul Botosani, domeniul intrand in proprietatea statului.

In anul 1960, Castelul de la Miclauseni a devenit sediul Centrului de Plasament pentru copii cu handicap psihic sever, aici functionand si scoală speciala.

In anul 2001, castelul a fost retrocedat Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. S-au obtinut fonduri pentru refacerea constructiei si amenajarea peisagistica a parcului, infiltrarea apei subterane, finalizarea zugravelilor interioare si exterioare si restaurarea picturii.


Castelul Sturdza Miclauseni este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Moldova, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Ti-ar placea sa vizitezi Castelul Sturdza Miclauseni ? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de cazare Butea

Coordonate GPS: 47.0976257,26.9229984




Vezi si alte obiective turistice din Butea

Manastirea Barnova este situata la 10 km sud-est de Iasi, in comuna cu acelasi nume. Este manastire de calugari si are hramurile Sfantul Mare Mucenic Gheorghe si Taierea Capului Sfantului Ioan Botezat
Manastirea Hlincea este amplasata la iesirea din municipiul Iasi, in localitatea Hlincea, din comuna Ciurea, intr-un cadru pitoresc aflat la poalele dealului Cetatuia. Este o manastire de calugari si


Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.

© 2004 - 2024 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site