Manastirea Corbii de Piatra este o manastire din Romania situata in judetul Arges, comuna Corbi, satul Jgheaburi, pe soseaua Campulung-Domnesti,
Prima atestare documentara, la 23 iunie 1512, in perioada domnitorului Neagoe Basarab (1512-1521), nu reprezinta si infiintarea manastirii. Astfel, avem marturii certe conform carora locasul ar fi existat si inainte de aceasta data. Caracteristicile stilistice, calitatea picturii, insotite in exclusivitate de inscriptii grecesti, coroborate cu stirile documentare, permit datarea cu certitudine a ansamblului la inceputul secolului al XIV-lea.
Biserica rupestra de la Corbi deriva tipologic din bisericile sala, cu doua altare dedicate unui hram dublu si caracteristice lumii bizantine din sec. X. Ea se inrudeste tipologic cu grupul de biserici rupestre din Capadocia. Biserica este deosebit de valoroasa, nu numai prin felul in care a fost implantata in stanca, ci si prin pictura care o impodobeste, despre care specialistii afirma ca este in cea mai pura traditie bizantina, datand din secolul al XIV-lea.
Langa biserica manastirii sapata in stanca (gresie) se afla trapeza manastirii, sala de mese a manastirii, si un spatiu daltuit la randu-i in stanca, despre care traditia afirma ca a fost folosit de Neagoe Basarab ca tribunal in aer liber, pentru a face judecati publice.
Ansamblul rupestru de la Corbii de Piatra constituie dovada concreta a existentei unor nuclee monastice de tip anahoretic in Tara Romaneasca inca inainte de organizarea bisericii muntene din secolul al XIV-lea.
Manastirile Corbii de Piatra, Namaiesti si Cetatuia lui Negru Vodă reprezinta cele trei asezaminte monahale rupestre din Romania despre care se spune ca alcătuiesc un triunghi echilateral cu latura de 20 km.
Manastirea Corbii de Piatra este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Muntenia, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Manastirea Corbii de Piatra
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Campulung Muscel
Coordonate GPS: 45.283402,24.799998
Muzeul de etnografie si arta populara din Campulung Muscel este situat pe strada Republicii nr. 5 si reprezinta o sectie a Muzeului Municipal Campulung.
Este gazduit intr-o cladire construita in anul
Parcul dendrologic Mihaesti este situat in localitatea cu acelasi nume, ocupand o
suprafata de 65 ha.
Reprezinta o amenajare dendrologica si peisagistica de exceptie, opera a ilustrului initiator d
Crucea Juramantului este un monument situat la intrarea in municipiul Campulung. A fost inaltata la data de 25 decembrie 1674 si reglementa privilegiile de autonomie ale orasului.
Fiecare conducator
Manastirea Negru Voda se afla in Campulung-Muscel, in judetul Arges. Aceasta a fost ctitorita in anul 1215 de catre Radu Negru Voda, fiind considerata cea mai veche manastire din tara. In 1368 a deven
Muzeul Municipal din Campulung, judetul Arges, se afla pe strada Negru Voda nr. 119 si a fost infiintat in anul 1889.
Muzeul cuprinde colectii de: istorie, arheologie (ciste din epoca bronzului, cera
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.