Situata la 4 km de barajul Vidraru, pe drumul dintre Curtea de Arges si Balea Lac, la 860 metri altitudine pe un pinten muntos, Cetatea Poienari atrage prin pozitia sa, prin privelistea extraordinara ce o ofera turistilor, prin cele 1480 de trepte ce trebuie urcate pentru a o vizita si prin numeroasele legende tesute in jurul ei.
Cetatea Poenari a fost resedinta secundara a lui Vlad Tepes, fiind construita ca post de fortareata contra otomanilor.
Misterioasa cetate l-a inspirat pe Jules Verne in crearea capodoperei "Castelul din Carpati cu legende", povestite de o romanca despre misterioasa cetate a lui Vlad Tepes.
Construirea cetatii, de fapt reconstruirea ei, este legata tot de domnitorul Vlad Tepes, care vrand sa pedepseasca unii boieri tradatori, i-a adus aici obligandu-i sa munceasca la reconstructia cetatii.
Intre anii 1968 - 1970, in urma unor cercetari arheologice s-a determinat ca o parte din componentele cetatii au fost construite inaintea domniei lui Vlad Tepes, la sfarsitul secolului al XIII-lea, sau inceputul secolului al XIV-lea. Construirea Cetatii Poienari a facut parte dintr-un plan strategic de supraveghere si aparare a granitei nordice muntene, alaturi de alte cetati.
Incinta cetatii era protejata de un turn prismatic construit din piatra bruta si alte patru turnuri semicirculare ce aveau partea superioara zidita din caramida. Zidurile de aparare sunt groase de 2 - 3 metri. Intrarea in cetate se facea pe sub turnul din piatra, pe un pod mobil. Odata ridicat acest pod, cetatea devenea complet izolata. Cei din cetate puteau sa iasa printr-o galerie secreta intr-un loc de pe valea Argesului numit "La Pivniti".
Cetatea Poenari este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Transfagarasan, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Cei care vor sa-si petreaca aici vacanta isi pot lua
cazare Capatanenii Pamanteni
, in zona aflandu-se o serie de pensiuni si vile.