Apasati pe imagini pentru vizualizare
Muntii Sureanu fac parte din grupa carpatica situata intre Olt si Jiu. Ca limite are Muntii Condrel in est, culoarul depresionar Strei in vest, culoarul Muresului in nord, depresiunile Hateg (sud-vest) si Petrosani (sud).
Desfasurarea difeirtelor tipuri de activitati turistice este favorizata de concentrarea distincta a obiectivelor turistice de un anumit gen - cele istorice si etnofolclorice in vest si nord, cele carstice in sud, peisaje distincte in est. In al doilea rand, infrastructura rutiera sustine activitatile turistice, asigurand un acces usor spre obiectivele turistice. Altitudinea maxima este de 2130 m - Varful lui Patru.
Alte varfuri importante sunt Sureanu - 2059 m, Ausel - 2010 m, Clabucetul - 1940 m, care sunt si puncte de belvedere. Vaile in Muntii Sureanu sunt adanci si inguste, iar atunci cand intalnesc roci mai dure, dau chei. Legatura cu muntii invecinati se face prin mai multe pasuri: Merisor (651 m) spre Retezat, Groapa Seaca (1575 m) spre Parang, Tartarau (1678 m) spre Cindrel. Prezenta calcarelor a determinat aparitia unui relief specific, carstic. Se adauga mai multe forme de relief glaciar desfasurate la peste 1700 m altitudine (circurile glaciare de sub varfurile Patru, Sureanu, Carpa, Parva, Gropsoare; praguri glaciare, morene etc).
In cadrul Muntilor Sureanu se gaseste Parcul Natural Gradistea Muncelului - Cioclovina, cu o suprafata de 38.184 ha. Din acesta fac parte 7 rezervatii si monumente ale naturii, precum si 10 monumente istorice de valloare nationala.
Potentialul antropic este det in mare parte de locuirea acestor locuri inca din perioada preromana. Aici intra fortificatiile dacice (Sarmizegetusa Regia, cetatile de la Costesti, Blidaru, Fetele Albe, Pestera Bolii, Piatra Rosie, Cugir, Capalna). Exista si cetati medievale: Sibisel, Sasciori, Turnul medieval de la Crivadia.
Accesul in acesti munti se face pe vaile care-l delimiteaza si pe care se gasesc punctele de plecare spre interiorul muntelui. Accesul s epoate face fie pe calea ferata (Bucuresti - Brasov -Deva, Sibot - Cigir, Filiasi - Simeria), fie pe mai multe sosele (Sebes - Simeria, Sebes - Obarsia Lotrului, Obarsia Lotrului - Petrosani).
Traseele turistice pietonale pornesc din localitatile limitrofe muntilor, axate pe drumuri forestiere si poteci slab marcate. Potecile si drumurile forestiere urca din aceste puncte in general pe vai, ajungand la diferite varfuri sau la culmea principala. Cele mai multe ditre traseele masivului pot fi strabatute mai ales pe lungimi de cateva zile, in conditiile in care se dispune de un echipament adecvat.
Muntii Sureanu este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Retezat, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Cei care vor sa-si petreaca aici vacanta isi pot lua
cazare Hateg
, in zona aflandu-se o serie de pensiuni si vile.
Coordonate GPS: 45.610675,23.299141
Se afla la aproximativ 3km de orasul Hateg. Padurea ocupa o suprafata de aproximativ 40 de hectare, fiind o parte din vechea padure ce domina aceasta regiune. Incepand cu anul 1958, aici s-a creat o r
Lacul Lia este situat in Zanoaga Bucurii, la altitudinea de 1.910 si face parte din sirul de lacuri ale Bucurii.
Se intinde pe o suprafata de 1,35 ha, avand adancimea de 4,5 m si forma triunghiulara.
Lacul Gura Apei este un lac antropic situat la distanta de 40 km de Hateg, judetul Hunedoara.
Asezarea de apa are dimensiuni impresionante: 420 ha si 225 milipane mc de apa.
Barajul Gura Apei este ce
Muzeul Tarii Hategului este situat in centrul orașului Hateg, in apropiere de podul peste raul Galbena. A fost inaugurat pe 24 ianuarie 2005. Muzeul adaposteste o impresionata colectie de arta popula
Biserica Catolica din Hateg, judetul Hunedoara a fost construita in anul 1745.
De-a lungul timpului, biserica a fost renovata, in anul 1893 chiar de catre baronul Nopcsa Ferencz, care se afla inmorma
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.