Apasati pe imagini pentru vizualizare
Rezervatia Naturala Dealu Repedea se afla langa municipiul Iasi si a fost declarata monument al naturii in anul 1955.
Este amplasata la altitudinea de 353 metri si ocupa o suprafata de 47,47 hectare. Primele descoperiri stiintifice au fost efectuate de catre profesorul Grigore Cobalcescu, gasind aici un bogat zacamant fosilifer.
Rezervatia este compusa din trei zone: rezervatia paleontologica Repedea, langa satul Pietraria, protejeaza fauna fosila pe care o contin calcarele oalitice de Repedea; la est, langa Barnova, este o zona de protectie de 0,82 hectare, o zona cu regim sever si o zona-tampon de 37,55 hectare. A treia zona este o arie avifaunistica Repedea - Barnova, ce cuprinde masivul forestier cu acelasi nume, aflandu-se aici 117 de specii de pasari din totalul de 383 de specii semnalate in fauna Romaniei.
Cercetarile geologice efectuate au demonstrat ca in urma cu 5 - 7 milioane de ani, teritoriul pe care se afla azi Dealul Repedea era acoperit de apele Marii Sarmatice, izolata de oceanul planetar, in ea se varsandu-se fluvii care aduceau cantitati insemnate de apa dulce (Dunare, Nistru, Don, Volga etc.) si astfel ea indulcindu-se treptat.
Rezervatia Naturala Dealu Repedea este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Moldova, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Pentru a vizita
Rezervatia Naturala Dealu Repedea
poti accesa una dintre ofertele de
cazare Iasi
, la pensiunile si vilele din apropiere.
Coordonate GPS: 47.0913048,27.6435471
Catedrala ieseana este o cladire monumentala, a carei stil arhitectonic este inspirat din forme tarzii ale Renasterii italiene. Elementele decorative, atat in interior, cat si in exterior, sunt domina
Muzeul Teatrului din Iasi a luat fiinta in anul 1976, intr-o cladire construita de vornicul Alecsandri in 1780, adevarat monument de arhitectura.
Exponatele muzeului prezinta evolutia fenomenului tea
Bojdeuca lui "Ion Creanga" este o casa taraneasca modesta cu cerdac si doua odaite, construita inainte de 1850, in mahalaua Ticaului.
Povestitorul Ion Creanga a locuit aici din 1872 pina i
Palatul Culturii, creatia arhitectului I.D. Berindei, a fost inaltat in perioada 1906-1925. Palatul este asezat pe ruinele curtii domnesti medievale, mentionate documentar la 1434. El este construit i
Biserica de lemn din Ipatele (aflata la o distanta de aproximativ 41 km de municipiul Iasi) a fost inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Iasi din anul 2004.
Biserica a fost construita in
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.