Apasati pe imagini pentru vizualizare
Pestera de la Bai este situata in vatra statiunii Moneasa (langa Pavilionul nr. 1) si reprezinta sectorul de resurgenta al unui sistem carstic compus din Ponorul Izoi si Pestera Meghiesul Sec. Initial ea a fost cunoscuta doar pe 10 m lungime, pentru ca un sifon permanent amorsat bara calea spre profunzimile sale. In urma catorva tentative, fiecare adaugand cunoasterii noi dimensiuni, curajosul si regretatul speolog G. Halasi reuseste sa depaseasca portiunea inundata, patrunzand printr-o galerie stramta intr-o sala alungita.
Peisajul salii este haotic, podeaua fiind acoperita cu numeroase blocuri prabusite din tavan. Dupa cateva zeci de metri galeria se bifurca, bratul din stanga terminandu-se, dupa circa 40 m, intr-un lac de sifon. Ramura din dreapta continua inca 200 m, dar cavernamentul este departe de a se impune prin spatialitate. in schimb, apar concretiunile sub forma unor depuneri aragonitice.
Desi suprafata rocilor carbonatice din Muntii Codru - Moma este similara celei din Muntii Bihorului, numarul si dimensiunile cavitatilor naturale nu se pot nici pe departe compara cu formele dezvoltate in ultima grupa montana. Cu exceptia Pesterii cu Apa de la Moara si a Pesterii Campeneasca, toate celelalte forme endocarstice au dimensiuni reduse. Intr-un astfel de cadru morfogenetic, lipsa pesterilor posesoare de mari resurse atractive se explica de la sine.
Prezenta ei in imediata apropiere a statiunii Moneasa, frecventata permanent de un mare numar de turisti, transforma pestera, - in ciuda zestrei sale modeste - prin efectul de singularitate in teritoriu, intr-un obiectiv de real interes. Ceea ce a si determinat actiunile de amenajare si introducere in circuitul turistic.
Pestera de la Bai este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Crisana, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Pestera de la Bai
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Moneasa
Coordonate GPS: 46.462221,22.250404
Pestera Valea Morii se afla in localitatea Moneasa, judetul Arad si este o arie protejata de interes national, de tip speologic.
Rezervatia din Muntii Codru-Moma, se intinde pe o suprafata de 5 hecta
Pestera Cristalelor este unica in lume, fiind formata din roca de calcar negru.
Este situata pe platoul carstic Vascau, in apropiere de Moneasa, in vestul satului Caprioara din Muntii Codru-Moma.
Spe
Arboretele de fag de la Raul Mic reprezinta o arie protejata de interes national (rezervatie naturala de tip forestier), situata in judetul Arad, pe teritoriul administrativ al comunei Halmagel, satul
Statiunea Moneasa sau “Perla Muntilor Apuseni” se afla la o distanta de 110 km de Arad. Este renumita datorita apelor termominerale de aici cunoscute inca de pe vremea romanilor, care au avut aici
Complexul Turistic Strand Moneasa este situat la 400 m de centrul statiunii Moneasa, intr-un peisaj spectaculos dominat de muntii Codru Moma. Acesta dispune de: bazin mare (adancime maxima 1,90 m), ba
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.