Sectiile de Istorie si Arheologie ale Muzeului Tarii Crisurilor detineau la 31 decembrie 2007 un patrimoniu de 2173 de piese muzeale apartinand colectiilor de piese tridimensionale, colectiei de numismatica (inclusiv medalii, decoratii si plachete), colectiilor documentare si colectiei de carte veche.
Sectia de istorie detine urmatoarele colectii:
Colectiile de documente contin documente emise de oficialitatile statului, de institutii de invatamant si de cultura, de institutii bancare, de intreprinderi economice, dar si de persoane particulare, cu o valoare deosebita pentru reconstituirea istoriei medievale, moderne si contemporane a acestui spatiu geografic.
Colectia de fotografie istorica, cu piese incepand din anii '60 ai secolului XIX si pana azi, ilustreaza realitati din Oradea si alte localitati, unele reprezentand cladiri si monumente astazi disparute, carti postale ilustrate, fotografii de familie.
Colectia de planuri, harti si grafica istorica contine stampe, gravuri, desene, harti si atlase vechi din secolele XVI-XIX, cu referire la Oradea si Bihor, dar si la un spatiu mai larg, in principal central-european.
Colectia de arme cuprinde atat arme albe si accesorii, cat si arme de foc din epoca medievala, moderna si contemporana.
Colectia de carte veche cuprinde in principal carte veche straina din secolele XVI-XVIII, mai ales cu tematica istorica si religioasa, dar si carte veche romaneasca de sec. XVII-XVIII, cu aceeasi tematica.
Dintre obiectele de epoca moderna si contemporana mentionam ceasurile, instrumentele si aparatele muzicale vechi, precum si aparatura veche (aparate de fotografiat, masini de scris, fonograf, aparat de proiectie cinematografica etc.).
Sursa: www.mtariicrisurilor.ro
Muzeul Tarii Crisurilor este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Crisana, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Cei care vor sa-si petreaca aici vacanta isi pot lua
cazare Oradea
, in zona aflandu-se o serie de pensiuni si vile.
Coordonate GPS: 47.096305,21.928253
Palatul Stern este situat pe strada Republicii 10-10A, Oradea, judetul Bihor, fiind construit in anul 1909. Motivele decorative, de inspiraĊ£ie florala, sunt preluate din arta populara, de pe tesaturi
Printre cele mai importante institutii de cultura din Oradea este Teatrul de Stat. Cladirea Teatrului de Stat este una dintre cele mai insemnate edificii de patrimoniu din Oradea, una dintre cele mai
Strandul Iosia din Oradea dispune de: 6 bazine rotunde pentru copii si batrani de 250 m3 din care 4 sunt functionale si 2 bazine mari dreptunghiulare pentru adulti de 1000 m3, ambele functionale.
Adr
Calcarele tortoniene de la Tasad reprezinta o rezervatie naturala de tip paleontologic, situata in judetul Bihor, pe teritoriul administrativ al comunei comunei Dragesti, satul Tasad, in Muntii Padure
Pasunea cu Corynephorus de la Voievozi este o rezervatie naturala de tip botanic, situata in judetul Bihor, pe teritoriul administrativ al comunei Simian, satul Voivozi.
Aria protejata are o suprafat
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.