Timisoara, Informatii despre Timisoara

Timisoara

Timisoara


Localitate din judetul Timis (zona turistica Banat)



Aflata in locul de intalnire a unora dintre cele mai importante rute comerciale care fac legatura intre Occident si Orient, Timisoara, municipiu-resedinta al judetului Timis, este un important centru istoric, economic, financiar, cultural si stiintific.

Prin numeroasele parcuri, gradini publice, scuaruri si spatii verzi, Timisoara si-a castigat renumele de oras gradina. Scena culturala este si ea bine reprezentata: trei mari teatre - roman, german si maghiar, Opera Romana si Filarmonica, numeroase alte sali de spectacole.

Populatia Timisoarei este de aproximativ 400.000 locuitori, majoritatea romani.

Prima mentiune documentara certa despre Timisoara dateaza din anul 1266, cand apare sub numele de Castrus Timisiensis. Pe hartile vremii este mentionata inca din anul 1339.

Trebuie spus ca Timisoara a fost primul oras european cu iluminat stradal cu energie electrica (12 noiembrie 1884).






Monumente Timisoara


Lupa capitolina

Statuia Lupoaicei din Timisoara este o statuie infatisand pe legendarii intemeietori ai Romei, fratii Romulus si Remus, alaptati de o lupoaica. Statuia reda legenda intemeierii Romei, conform careia cei doi frati care au intemeiat orasul au fost ingrijiti de o lupoaica.

Monumentul, aflat in Piata Victoriei, reprezinta un cadou facut Timisoarei de catre municipalitatea orasului Roma, ca un simbol al latinitatii care uneste popoarele roman si italian. Este amplasata in centrul orasului, in piata dintre Opera si Catedrala ortodoxa.

Statuia este o copie a celebrei „Lupa Capitolina” din capitala Italiei, amplasata pe o coloana de 4,96 m.

Monumentul Sfintei Treimi

Monumentul Sfintei Treimi se gaseste in centrul Pietei Unirii. Edificiul a fost realizat din gresie in anul 1740 in memoria victimelor molimei de ciuma din 1738-1739, la cererea lui De Jean, nobil de origine franceza (participant la asediul Timisoarei sub conducerea Printului Eugeniu de Savoya, apoi sfetnic al guvernatorului Mercy).

Stilul este baroc, piedestalul este imbogatit cu statui de sfinti in partea inferioara, iar basoreliefurile reprezinta scene din timpul epidemiei de ciuma.

Monumentul Sfantul Ioan Nepomuk

Monumentul Sfantul Ioan Nepomuk este situat in Piata Libertatii, in fata Primariei Vechi, fiind ridicat in 1756 de sculptorii vienezi Blim si Wasserburger in stil baroc rococo.

Monumentul este realizat din gresie. In planul central se afla Sf. Ioan Nepomuk (din 1727 patronul spiritual al catolicilor din Banat), iar in partea superioara se afla Sf. Maria cu o coroana de stele in jurul capului (de aceea se mai numeste si statuia Sf. Marii).

Monumentul a fost ridicat de Societatea catolica a Sf. Ioan Nepomuk in memoria victimelor epidemiei de ciuma din 1738-1739.




Cai de acces Timisoara


Cum ajungi la Timisoara

Timisoara este un nod feroviar in centrul celei mai dense retele de cai ferate din Romania, fapt care permite multiple legaturi cu localitatile din judet. Acestea permit orasului un important aflux de forta de munca din toate colturile judetului.

Principala gara de calatori este Timisoara Nord, construita in 1857. Alte statii, importante pentru transportul local, sunt: Timisoara Est, Timisoara Vest, Timisoara Sud. De la Timisoara exista legaturi internationale directe spre Belgrad, Budapesta, Viena si München.

Transportul auto a cunoscut o adevarata explozie dupa 1990, astfel ca in 2003, gradul de motorizare inregistrat la Timisoara era cel mai mare din Romania, cu 361 de autovehicule la 1.000 de locuitori, in comparatie cu doar 315 inregistrate in capitala.

Din acest motiv, traficul a devenit una dintre problemele cele mai importante cu care se confrunta orasul, infrastructura existenta nefiind capabila sa suporte valorile ridicate ale traficului. Reteaua de drumuri din interiorul municipiului are o lungime de 574 km si ocupa o suprafata de 603 de ha.

O importanta deosebita o are transportul aerian. Timisoara dispune de Aeroportul International Traian Vuia, al doilea ca marime din Romania. aici fiind amplasata a doua companie aeriana ca marime din Romania Carpatair. Aeroportul avand zeci de legaturi aeriene in intreaga Europa.

Poze din Timisoara






Vezi toate pozele din Timisoara
© 2004 - 2024 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site