Manastirea Sfantul Ilie din Toplita este ctitoria primului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, Dr. Elie Miron Cristea.
Pictura a fost realizata de Dumitru Belizarie, cel care a pictat si Catedrala Patriarhala din Bucuresti. El a pictat in tempera pe panza, aplicata pe lemn. Catapeteasma este lucrata in Germania, la Munchen. E sculptura in lemn de tei imbracata in cerneala de aur iar la prima vedere creaza impresia ca este din metal.
Patriarhul Miron a inzestrat biserica Sfantul Ilie cu multe lucruri de mare pret, cu sfinte moaste, cu icoane pe care le-a dus in pelerinaj la Atena, la Constantinopol, la Patriarhia de Alexandria, adica in Egipt, la Patriarhia din Ierusalim si au fost tinute pe Mormantul Domnului mai multe zile, au fost sfintite pe Golgota cu apa sfintita de Patriarhul Miron in raul Ior.
Din 1928 asezamantul functioneaza ca manastire de calugari.
In 20 iulie 1994, la manastirea din Toplita s-a savarsit hirotonirea intru arhiereu a primului ierarh al Episcopiei Covasnei si Harghitei, P.S. Episcop Ioan Selejan.
Muzeul Manastirii Sfantul Prooroc Ilie din Toplita a fost sfintit si inaugurat in 30 mai 1995. Expozitia permanenta cuprinde un important fond de icoane pe lemn din secolul al XVIII-lea si fragmente ale vechii catapetesme de la biserica din lemn.
Muzeul omagiaza in mod deosebit memoria ctitorului manastirii din Toplita, Dr. Elie Miron Cristea, primul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane.
Sursa
Manastirea Sfantul Ilie din Toplita este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Tinutul Secuiesc, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Turistii care vor sa viziteze aceasta zona pot gasi
cazare Toplita
, la pensiunile si vilele din apropiere.